Συγκέντρωση ενάντια στο βάρβαρο καθεστώς της «λευκής νύχτας»

061a8f4fcbe3e07fe6ded69b52aee7ea

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ενάντια στο βάρβαρο καθεστώς της «λευκής νύχτας»

Σάββατο 10 Οκτώβρη, 6μμ, σταθμός ΗΣΑΠ – Μαρούσι

Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας
και τα «απελευθερωμένα ωράρια» | syntonistikokyriakes.espivblogs.net

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Πατούλης σε συνεργασία με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο, οργανώνουν άλλη μια φανταχτερή φιέστα υπό την αισχρή ονομασία «Λευκή Νύχτα». Πίσω από τα κάθε λογής δρώμενα και θεάματα που οργανώνει η δημοτική αρχή εκείνη την μέρα, βρίσκεται η ουσία τέτοιων μεθοδεύσεων: η άνευ όρων επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας των εμπορικών καταστημάτων! Ουσιαστικά, οι περίφημες Λευκές Νύχτες των δημάρχων και των εργοδοτών του εμπορίου επιβάλλουν σε χιλιάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες ωράρια-λάστιχο αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν ως και τα μεσάνυχτα, ως τις 12 το βράδυ! Μάλιστα, αυτή ακριβώς η άθλια συνθήκη για τους εργαζόμενους αποτελεί και την διαφημιστική πρωτοτυπία ώστε να καλεστεί το «καταναλωτικό κοινό» να συμμετάσχει και να «τονώσει» την κίνηση και τον τζίρο της τοπικής αγοράς.

Ας τελειώνουμε γρήγορα, λοιπόν, μ’ αυτό το παραμυθάκι! Για εμάς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου, όλα αυτά τα εμπορικά events και οι φιέστες των εργοδοτών δεν έχουν καμία πρωτοτυπία ούτε και πλάκα, δεν περιέχουν κανένα ενδιαφέρον και κανένα όφελος. Αντίθετα, αποτελούν την συνέχεια στο αδιάκοπο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας μας: απολύσεις, μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες, ελαστικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις… Και η δημιουργία εορταστικού κλίματος πάνω στις συνθήκες σ’ αυτές, παραβλέποντας και επιχειρώντας να τις βαθύνουν, αποκαλύπτουν το πραγματικό ποιόν όλων αυτών που τις οργανώνουν και τις προπαγανδίζουν. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, δεν είναι και η αισθητική του διαφημιστικού βίντεο που προωθεί την εν λόγω φιέστα όπου ο δήμαρχος (Πατούλης) και ο πρόεδρος του τοπικού εμπορικού συλλόγου (Νικολαράκος) πρωταγωνιστούν αναπαριστώντας τους… μαφιόζους που ανοίγουν σαμπάνιες!
Αν πριν 2 χρόνια οι «Λευκές Νύχτες» παρουσιάστηκαν ως «εξαιρέσεις» για τον κόσμο του εμπορίου, έχουμε την πείρα ως εργαζόμενοι να αντιληφθούμε ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»! Το ίδιο συνέβη και πριν χρόνια με την ελαστικοποίηση του ωραρίου, το ίδιο συμβαίνει αυτή την περίοδο που επιχειρούν να καταργήσουν ολοκληρωτικά την κυριακάτικη αργία μέσα από την εφαρμογή των «7 εργάσιμων Κυριακών», το ίδιο κάνουν και με τις «Λευκές Νύχτες» παραχωρώντας σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Δήμαρχο να οργανώνουν επαναλαμβανόμενα κατά το δοκούν τέτοιες φιέστες. Ήδη, τον φετινό Δεκέμβρη επιχειρείται να εφαρμοστεί και «με το νόμο» πλέον, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για 3 συνεχόμενες Κυριακές…

Να μη μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια!
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να αντισταθούν στην εφαρμογή των «λευκών Νυχτών», σε κάθε εργοδοτικό τσαμπουκά που επιβάλλει με το έτσι-θέλω τις ορέξεις του. Να καταγγείλουν ανοιχτά στους κατοίκους του Αμαρουσίου (και όχι μόνο) την εφαρμογή τέτοιων μεθοδεύσεων ζητώντας την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους. Μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, ορατές ή αόρατες επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς να μετατρέψουν τον φόβο και την αγανάκτηση σε συλλογική διεκδίκηση.

Καλούμε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου να πάρουν ενεργητικές πρωτοβουλίες για την ακύρωση και το μπλοκάρισμα τέτοιων μεθοδεύσεων.

Καλούμε σωματεία, συνελεύσεις, συλλογικότητες που δρουν στο Μαρούσι αλλά και κάθε γειτονιά να αντισταθούν στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή του εργασιακού μεσαίωνα. Να ενισχύσουν με τις πρωτοβουλίες τους την ταξική αλληλεγγύη μέσα στους κόλπους των εργαζομένων και των ανέργων.

Εργαζόμενες-οι στον κλάδο του εμπορίου

orthostasia.wordpress.com – orthostasia@yahoo.gr

——————————————————————————————————————————————————————————————-
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 18:00 ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Ιδιωτικοποιήσεις, λευκές νύχτες, εργασιακός μεσαίωνας. Πάμε Μαρούσι, πάμε μνημόνιο.

Έχουν περάσει 6 χρόνια απ’ την στιγμή που τα μνημόνια μπήκαν στη ζωή μας. Τα μνημόνια που δεν είναι τίποτα άλλο απ’ την ευθυγράμμιση της χώρας στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού που κυριαρχεί παγκοσμίως. Η ευθυγράμμιση αυτή φαίνεται να επιβάλλεται αποκλειστικά απ’ την Ε.Ε. και τα άλλα κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας (Ε.Κ.Τ, Δ.Ν.Τ.). Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί επιδίωξη και των ντόπιων ολιγαρχών, μεγαλοαφεντικών και των πολιτικών εκφραστών τους, καθώς αυτοί αντιλαμβάνονται τη σημερινή συνθήκη ως μια ευκαιρία αύξησης των κερδών τους. Η αύξηση αυτή επιτυγχάνεται μέσω της σφοδρής επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων, των ευπαθών ομάδων, των αυτοαπασχολούμενων κ.α.

Σε αυτήν την ομάδα συμφερόντων ανήκει και ο Γ. Πατούλης που πέρα από Δήμαρχος Αμαρουσίου είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΚΕΔΕ (Κεντρική Επιτροπή Δήμων Ελλάδος), ενώ αποτέλεσε και με μεγάλη αποτυχία “πρόεδρος” των “Μένουμε Ευρώπη/ΝΑΙ σε όλα” στο δημοψήφισμα, μαζί με άλλες “ακομμάτιστες προσωπικότητες”.

Ο Γ. Πατούλης έχει αποφασίσει, όπως φαίνεται, ότι τόσο ο Δήμος Αμαρουσίου όσο και συνολικά η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει παράδειγμα νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Πορευόμενος σε αυτόν το δρόμο ο κ. Δήμαρχος έχει ήδη ιδιωτικοποιήσει – και μάλιστα πολύ πρόσφατα – το δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού , ενώ αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να κάνει το ίδιο με την υπηρεσία οδοκαθαρισμού. Πιστός στις απόψεις του, ο Δήμαρχος φέρνει σήμερα στην πόλη μας τη λευκή νύχτα, ένα θεσμό που ενσαρκώνει την ουσία των μνημονίων. Με λίγα λόγια, λευκή νύχτα σημαίνει: καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων, με επέκταση του ωραρίου, μαύρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες.

Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα είναι μια συνθήκη που δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους, αλλά επηρεάζει το σύνολο των εργαζομένων. Μπορεί σήμερα να πλήττονται τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων, όμως η υποτίμηση των μέχρι τώρα εργασιακών κεκτημένων, τείνει να γίνει καθεστώς σ’ όλη την αγορά εργασίας. Όλα αυτά προβάλλονται ως μια καταναλωτική γιορτή και ως μια τονωτική ένεση της τοπικής οικονομίας. Ακολουθώντας έτσι την τακτική που θέλει την επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις καινοτομίες, να αποτελούν διέξοδο για το σύνολο των προβλημάτων των ατόμων μέσα από την βιτρίνα των καινούριων και πρωτοποριακών λύσεων.

Δεν πρέπει να αφήσουμε τα δικαιώματα μας να γίνουν θυσία στο βωμό της κατανάλωσης και της ”ανάπτυξης”. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως σήμερα, εργαζόμενοι και καταναλωτές έχουν κοινά συμφέροντα, προβλήματα και αγωνίες. Ο σημερινός καταναλωτής θα έρθει-αν δεν είναι ήδη- στη θέση του εργαζόμενου.

Να μην αφήσουμε τις καταναλωτικές γιορτές να γίνουν άλλοθι για την ισοπέδωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

ΟΥΤΕ ΛΕΥΚΗ ΩΡΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Κατάληψη Έπαυλης Κουβέλου

Διονύσου & Σόλωνος

e-mail: kouvelou_squat@riseup.net