Παρέμβαση στο κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος για την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης Ελένης Σ.

Το Σάββατο 14/3 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πανελλαδικής εβδομάδας δράσεων (περισσότερα εδώ: https://athens.indymedia.org/post/1540962/ ) παρέμβαση – μοίρασμα αλληλεγγύης στην Ελένη Σ. μετά την εκδικητική απόλυση της έπειτα από 15 χρόνια εργασίας στην επιχείρηση <> επειδή τόλμησε να διεκδικήσει τα δικαιώματα της.

Για πάνω από δύο ώρες μοιράστηκαν κείμενα, κολλήθηκαν αφίσες της συνέλευσης αλληλεγγύης (που συγκροτήθηκε από σωματεία, συλλογικότητες, εργατικές ομάδες, συνελεύσεις γειτονιών κ.α.) σε κεντρικά σημεία του Αμαρουσίου.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική και υπήρχε διάθεση για ενημέρωση και κουβέντα για την υπόθεση. Μοναδική παραφωνία η υπάλληλος – υπεύθυνη του συγκεκριμένου καταστήματος που φωνάζοντας προσπάθησε ανεπιτυχώς να απαγορεύσει το μοίρασμα στους εργαζόμενους του καταστήματος. Ακολουθούν φωτογραφίες και το κείμενο που μοιράστηκε.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ Σ.

2
4315

ΑΒ Βασιλόπουλος και του πουλιού το γάλα!
ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο ΙΔΡΩΤΑΣ…

Την Δευτέρα 16/2/2015 η Ελένη Σ., εργαζόμενη επί 15 έτη στην αλυσίδα καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος απολύεται γιατί είχε, σύμφωνα με την εργοδοσία, ‘’μεγάλη γλώσσα’’. Είχε ασκηθεί προηγουμένος πίεση από την εργοδοσία με σκοπό την παραίτηση της εργαζόμενης έτσι ώστε να μην εισπράξει την αποζημίωση που δικαιούταν, ενώ είχε προηγηθεί και μια εκδικητική μετάθεση πριν δύο χρόνια από το κατάστημα του Παπάγου σε αυτό του Χολαργού.

Η Ελένη κρατούσε μια αξιοπρεπή στάση διεκδικώντας το δικαίωμα στην Κυριακάτικη αργία, στο 10λεπτο διάλειμμα της 4ωρης εργασίας και την αμοιβή των υπερωριών. Παράλληλα η άρνησή της στην εντολή της εταιρίας να ψηφίσει το Κλαδικό Σωματείο των Σούπερ Μάρκετ, ένα σωματείο εργοδοτικό του οποίου ο ρόλος δεν είναι άλλος απο το να ανοίγει τον δρόμο στα αφεντικά της επιχείρησης για την επιβολή σκληρών αντεργατικών μέτρων χωρίς καμία αντίδραση απο την πλευρά των εργαζομένων, την καθιστούσε ανεπιθύμητη .Όπως είναι φυσικό η αγωνιστική στάση της εργαζομένης οδήγησε στην συκοφάντηση της από τη διεύθυνση σχετικά με μια χρηματική διαφορά στο ταμείο, με αποτέλεσμα την εκδικητική απόλυση της.

Η πολιτική της εργοδοσίας του ΑΒ είναι σταθερή εδώ και χρόνια καθώς πρωτοστατεί στην εργοδοτική αυθαιρεσία,έχοντας επιβάλει μέχρι κεραίας στους εργαζομένους της εταιρίας τους μνημονιακούς νόμους. Ο ΑΒ απολύει τους παλιούς εργαζόμενους που κουβαλούν μαζί τους μία σειρά από κεκτημένα(ασφάλιση, επιδόματα κ.α) και τους αντικαθιστά κατά κύριο λόγο με νέους και φθηνούς εργαζομένους κάτω των 25 ετών οι οποίοι προσλαμβάνονται μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων (voucher) και πληρώνονται μέσω ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΔ και μέσω ΕΣΠΑ σύμφωνα με τις νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας. ‘Έτσι εντείνεται η επισφαλής εργασία, η ελαστικοποίηση των ωραρίων και η κατακόρυφη μείωση των μισθών, ενώ η επιχείρηση αυξάνει το μισθολογικό της κέρδος κατακόρυφα.

…και του πουλιού το γάλα είναι των εργαζομένων ο ιδρώτας

Η Ελένη διεκδικεί τα δεδουλευμένα και την επαναπρόσληψη της. Στεκόμαστε δίπλα της ,όπως στεκόμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που δεν διστάζει να συγκρουστεί με τα αφεντικά διεκδικώντας την αξιοπρέπεια του. Οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας ενάντια στην επίθεση των αφεντικών συλλογικά και απο τα κάτω χωρίς να περιμένουμε σωτήρες, κυβερνητικούς ή μη, που θα μας σώσουν απο τα κακά αφεντικά, ενώ παράλληλα στηρίζουμε και συμμετέχουμε στα σωματεία βάσης, όπου αυτά υπάρχουν. Αγωνιζόμαστε για την όξυνση της ταξικής σύγκρουσης και την δημιουργία ταξικής συνείδησης στο σύνολο των καταπιεσμένων μέχρι την οριστική ρήξη με τον κόσμο του κεφαλαίου και της μισθωτής εργασίας. Μέχρι να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο μέχρι την οικοδόμηση ενός κόσμου αλληλεγγύης και ελευθερίας.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ Σ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΠΑΥΛΗΣ ΚΟΥΒΕΛΟΥ

Kouvelou_squat@riseup.net