Αφίσα για την λευκή νύχτα στο Μαρούσι // ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

LEYKES-NYXTES-AFISA

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Το Σάββατο 2 Ιουλίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαρουσίου (Ε.Σ.Α.Μ.) από κοινού με το Δήμο, διοργανώνουν άλλη μια Λευκή Νύχτα, την τρίτη τα τελευταία τρία χρόνια στο Μαρούσι. Σε αντίθεση όμως με τις δύο προηγούμενες χρονιές, φέτος ο Ε.Σ.Α.Μ. ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της μόλις 10 μέρες πριν. Αυτό συνέβη για τον απλούστατο λόγο, ότι γνωρίζουν πολύ καλά πως οι Λευκές Νύχτες είναι ένας εχθρικός θεσμός για τους/-ις εργαζόμενους/-ες και όπου και να διοργανώνονται, συνοδεύονται από αντιδράσεις. Έτσι λοιπόν, τοπικά αφεντικά και Δήμος ευελπιστούν ότι «θα πιάσουν στον ύπνο» τα κοινωνικά κομμάτια εκείνα που αντιστέκονται στην κατεδάφιση κάθε εργατικού κεκτημένου. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, όπως και πέρυσι (15/11/15), έτσι και φέτος θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των σωματείων, των τοπικών συλλογικοτήτων και των αλληλέγγυων.

Τι είναι όμως η Λευκή Νύχτα;

Η Λευκή Νύχτα είναι ένα κομμάτι των ευρύτερων μνημονιακών πολιτικών, που εφαρμόζονται με τις επιταγές Κράτους και κεφαλαίου και εξαπολύουν μια διαρκή ολομέτωπη επίθεση προς τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Πρέπει σε όλες και όλους μας να γίνει σαφές πως οι πολιτικές αυτές δεν αποτελούν συγκυριακές επιλογές αλλά αντίθετα στρώνουν τον δρόμο πάνω στον οποίο τα αφεντικά μικρά και μεγάλα θα <> εις βάρος πάντα των εργαζόμενων.

Συγκεκριμένα, για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου, όλα αυτά τα εμπορικά πανηγύρια δεν περιέχουν κανένα όφελος. Πρακτικά, η λευκή νύχτα αποτελεί την συνέχεια στο αδιάκοπο ποδοπάτημα των εργασιακών τους κεκτημένων, που εκφράζεται μέσα από την εξάπλωση της εργασιακής επισφάλειας, η οποία σημαίνει :
την προσωρινή εργασία, την ημιαπασχόληση, τις αβέβαιες συνθήκες εργασίας, την μαύρη/ανασφάλιστη ή απλήρωτη εργασία, την εντατικοποίηση της εργασίας μέσω της επιβολής ελαστικών ωραρίων και απλήρωτων υπερωριών, την εργοδοτική τρομοκρατία με τον εκφοβισμό της απόλυσης (δεδομένου των υψηλών ποσοστών ανεργίας), την δουλεία ακόμα και την Κυριακή, την υποτίμηση με λίγα λόγια των συνθηκών εργασίας.

Ως εκ τούτου, μέσα από το καθεστώς αυτό, της ακραίας εκμετάλλευσης, εντείνεται η κερδοφορία, μικρών και μεγάλων αφεντικών, ενώ αυτή η συνθήκη υποτίμησης για τους εργαζόμενους ντύνεται με το μανδύα της «εθνικής ανάπτυξης» που υποτίθεται ότι θα μας ωφελήσει όλους και όλες, εργαζόμενες και εργοδότες. Φυσικά το συγκεκριμένο ιδεολόγημα αποκρύπτει την πιο σημαντική λεπτομέρεια πως: η αύξηση των εσόδων για τον ένα, έρχεται μόνο μέσα από τις κακές συνθήκες εργασίας για τον άλλο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και οι λευκές νύχτες εμφανίζονται από τον εμπορικό σύλλογο και τον δήμο ως <> τόσο για τα αφεντικά όσο και για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μετατρέψουν τους δρόμους και τις πλατείες του εμπορικού κέντρου σε πεδία αποκλειστικά για κατανάλωση. Ο στόχος τους είναι πολύ απλός και σχετίζεται με την επιλογή τους οι δημόσιοι χώροι, σε συνδυασμό με τα εμπορικά καταστήματα, να συνθέσουν ένα υπερτονικό και ελκυστικό κέντρο κατανάλωσης. Γι’ αυτό άλλωστε επενδύονται χρήματα σε αναπλάσεις, security, υπόγεια parking – παρατείνονται τα ωράρια εργασίας (όπως έγινε στις 25/5/16) και ταυτόχρονα στοχοποιούνται όσες και όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους δημόσιους χώρους μόνο και μόνο για να καταναλώσουν.

Τι κάνουμε γι’ αυτό;

Ορθώνουμε αναχώματα ταξικής αντίστασης απέναντι στην σύμπραξη κράτους-αφεντικών-δημοτικής αρχής που χτυπάνε τα εργασιακά μας δικαιώματα . Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως σήμερα, εργαζόμενες και καταναλωτές έχουν κοινά συμφέροντα, προβλήματα και αγωνίες. Ο σημερινός καταναλωτής θα έρθει -αν δεν είναι ήδη- στη θέση της εργαζόμενης. Για αυτό, καλούμε όλους τους κατοίκους του Αμαρουσίου, να μην συμμετέχουν στην εμπορική γιορτή και να στηρίξουν τον αγώνα για την ακύρωση της Λευκής Νύχτας.

Να θυμίσουμε σε όλους και όλες, εργαζόμενους και αφεντικά, πως αντίστοιχες κινητοποιήσεις ακύρωσαν τη Λευκή Νύχτα στη Νέα Σμύρνη (13/2/16).


Σκέψου σαν εργαζόμενος/η και όχι σαν καταναλωτής/τρια

ΟΥΤΕ ΛΕΥΚΗ ΩΡΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΑΘΜΟΣ
ΗΣΑΠ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ