[:el]ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ :: Κυριακή 16/7, 10:00, Ερμού (Σύνταγμα)[:]

[:el]

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ :: Κυριακή 16/7, 10:00, Ερμού (Σύνταγμα)

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

Στις 16 Ιουλίου, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου θα καλεστούν για ακόμα μια φορά να εργαστούν Κυριακή.

Οι Κυριακές στο στόχαστρο:

Εδώ και περίπου τρία χρόνια γίνονται αλλεπάλληλες προσπάθειες από την πλευρά του κράτους και των αφεντικών για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο. Η προσπάθεια τους αυτή έχει μεταφραστεί σε μία σειρά από νόμους προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ενδεικτικό ότι το 2014 «πιλοτικά», έγινε προσπάθεια να ανοίξουν τα καταστήματα και τις 52 Κυριακές του χρόνου, μέτρο που χάρη στις εργατικές κινητοποιήσεις πάγωσε επ’ αόριστόν, (πάγωμα που επικύρωσε με απόφαση του και το ΣτΕ). Αφού περάσαμε στις 8 Κυριακές το χρόνο, μετά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τώρα αντιμετωπίζουμε τη διάθεση των αφεντικών να ανοίγουν τα μαγαζιά 32 Κυριακές το χρόνο, στους πιο "τουριστικούς" και "ιστορικούς" Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο δεν έχει προχωρήσει ακόμα, με έναν από τους λόγους να είναι ότι, στην Ερμού, όσοι προσπάθησαν να ανοίξουν -εκμεταλευόμενοι το καινούριο καθεστώς- βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυναμικές εργατικές περιφρουρήσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Για τον κλάδο του εμπορίου, η προσπάθεια για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δεν είναι μεμονωμένη κίνηση από την πλευρά του κράτους και των αφεντικών. Ήδη, από τα «προ-μνημονιακά» χρόνια ασκούνται στον συγκεκριμένο κλάδο πιέσεις προς τους/τις εργαζόμενους/ες. Οι πιέσεις αυτές φυσικά εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα συνθήκες όπως : η ελαστική, ανασφάλιστη, εντατικοποιημένη -και πολλές φορές απλήρωτη εργασία- να γενικευτούν ακόμα περισσότερο και να συνδυάζονται με την πάντα παρούσα απειλή της απόλυσης και της ανεργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, βλέπουμε παράλληλα να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια θεσμοί που προωθούν την ακόμα μεγαλύτερη υπονόμευση των συνθηκών εργασίας. Λευκές νύχτες, 10ήμερα προσφορών, Black Friday κ.α. αν και διαφημίζονται ως αθώες γιορτές κατανάλωσης, δεν είναι εύκολο να κρύψουν το γεγονός ότι εισάγουν από την πίσω πόρτα την επιπλέον εντατικοποίηση της εργασίας και το ξεχείλωμα των ωραρίων.

Το παραμύθι της ανάπτυξης:

Όλες αυτές οι αναδιατάξεις στο χώρο του εμπορίου, που ως αιχμή έχουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δεν θα μπορούσαν να είναι ξεκομμένες από την συνολικότερη αντεργατική πολιτική που έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια. Η επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα, όπως αυτή εκφράζεται από τις μνημονιακές πολιτικές, έχει ως μοναδικό στόχο την υποτίμηση της δικής μας εργασίας και ζωής, για χάρη της κερδοφορίας των αφεντικών. Τις πολιτικές αυτές, που το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο επιβάλουν, τις εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτως ιδεολογικού χρωματισμού, αποδεικνύοντας περίτρανα ποιανών τα συμφέροντα εξυπηρετεί το αστικό κοινοβούλιο. Επίσης, η εφαρμογή των μέτρων αυτών ακολουθείται από τον μύθο της ανάπτυξης που θα έρθει για όλους, εργαζόμενους και αφεντικά, αποκρύπτοντας ότι ο μοναδικός δρόμος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, περνάει πάνω από τα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το δίκιο του καταναλωτή αντί του εργαζομένου:

Πρέπει να κατανοήσουμε, πως ο ρόλος εργαζόμενος-καταναλωτής είναι συχνά εναλλασσόμενος, ο σημερινός καταναλωτής θα είναι αύριο στην δυσμενή θέση του εργαζομένου. Επομένως, ψωνίζοντας νύχτες και Κυριακές, δεν επωφελείσαι από τις οποίες φιέστες, αλλά ανοίγεις τον δρόμο για περαιτέρω εκμετάλλευση, σε όλους τους κλάδους. Ότι ισχύει σήμερα για το εμπόριο, θα ισχύει αύριο για όλους. Καμιά συμμετοχή σε αυτά τα «πανηγύρια», γιατί, όπως λέει και το σύνθημα, δε σου λειπουν οι ώρες για να ψωνίσεις, σου λείπουν τα φράγκα και οι ώρες για να ζήσεις.

Οργανωνόμαστε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε:

Από το 2013 δίνεται με συνέπεια αγώνας, ώστε να διατηρηθεί η κυριακάτικη αργία στο εμπόριο, με την συμμετοχή σωματείων, συλλογικοτήτων, λαϊκών συνελεύσεων, φοιτητικών σχημάτων που έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους παρεμβαίνοντας (με αποκλεισμούς καταστημάτων και συνεχή ζύμωση με τους εργαζόμενους) και βάζοντας φρένο στις ορέξεις των αφεντικών. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις εμπορικές φιέστες, καθώς οι λευκές νύχτες σε Νέα Σμύρνη και Ιωάννινα ακυρώθηκαν, έπειτα από κινητοποιήσεις των σωματείων και των συλλογικοτήτων, ενώ σε άλλες περιοχές (Μαρούσι, Ίλιον, Γλυφάδα) πραγματοποιήθηκαν δυναμικές παρεμβάσεις με αποκλεισμούς καταστημάτων. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων (είτε μιλάμε για εργαζόμενο/-η στο εμπόριο, είτε σε κάποιον άλλο κλάδο) ότι κανείς δεν πρόκειται να αγωνιστεί για το δικό μας δίκιο και κανείς δεν πρόκειται να δικαιώσει τους αγώνες μας. Η λογική της ανάθεσης μόνο ήττες φέρνει. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σημαντικά αν δεν ενεργήσουμε εμείς οι ίδιοι μέσα στους χώρους δουλειάς, προωθώντας την οργάνωση σε σωματεία και συλλογικότητες, ορθώνοντας αναχώματα ταξικής αντίστασης μέσα από τους αγώνες μας. Να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας,όχι για την επιβίωση,αλλά για την αξιοπρέπεια μας.

Η μάχη που έρχεται μπροστά μας:

Η Κυριακή 16/07 έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι η μέρα που θα αναμετρηθούμε εργαζόμενοι και αφεντικά στο εμπόριο. Είναι ημέρα απεργίας, μπροστά στη νέα προσπάθεια (που θα γενικευτεί για όλη την Ελλάδα εάν πετύχει) για κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και μας αφορά όλους και όλες.

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΑΝ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΤΕ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13/07 ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΑ ΧΑΥΤΕΙΑ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16/07 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.00, ΕΡΜΟΥ(ΣΥΝΤΑΓΜΑ)

[:]